Naprapaatti ja maitohappokuorinta kotona

Tein syyslukukauden lupauksen, että hemmottelen itseäni ainakin kerran kahdessa jollain hoidolla, kuten hieronnalla, kasvohoidolla, tai vaikkapa vain kulmien nyppimisellä. Pienikin rentoutumishetki piristäisi varmasti kovasti pitemmän aikaa. Todennäköisesti lupaus ei tule pitämään, mutta katsotaan kuitenkin!

Aloitin kaksi viikkoa sitten "hemmottelun" käymällä naprapaatilla. Olen käynyt sellaisen luona kahden vuoden aikana viisi kertaa. Seuraava teksti on suora lainaus Suomen Naprapaattiyhdistyksen nettisivuilta: Pääasiassa naprapaatin hoidon tarkoituksena on normalisoida nivelten liikkuvuutta ja pehmytosien toimintaa sellaisissa nivelissä, joiden liikkuvuus on häiriintynyt sekä tätä kautta vähentää kipua. Naprapaatti käyttää sekä passiivisia, että aktiivisia hoitomenetelmiä. Passiivisina hoitomenetelminä voidaan mainita erilaiset manipulaatio-, mobilisaatio-, lihasvenytys- ym. pehmytkudoskäsittelytekniikat, joiden pääasiallisena tavoitteena on palauttaa nivelen normaali liikelaajuus.


Aktiivisista menetelmistä tärkein on lääkinnällinen harjoitteluterapia (LHT), jossa käytetään koordinaatiota, lihasvoimaa ja –kestävyyttä, sekä nivelten liikkuvuutta normalisoivia harjoitteita.

Lisäksi hoidon apuna voidaan käyttää erilaisia fysikaalisia hoitomenetelmiä, kuten lämpö-, kylmä- ja sähköhoitoja. Myös erilaisia teippauksia voidaan käyttää hoidon tukena.

Suomessa naprapaatiksi voi opiskella Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa. Opiskelu on kokopäiväistä ja kestää neljä vuotta.
Minulle tehdyissä hoidot ovat olleet joka kerta samanlaisia. Pulmani sijoittuvat kaularankaan, sekä ylimpiin rintarangan nikamiin.Oireet ovat paitsi särky ja epämiellyttävä tunne, liikeratojen rajoittuminen ja ryhdin vetäytyminen huonoksi. Naprapaatti on manipuloinut niveliä ja se ilmenee naksahduksena nivelissä, jolloin jumissa oleva hermo vapautuu. Muutos on välitön. Esimerkiksi viimeksi olin turvautunut särkyjen vuoksi viikon ajan jatkuvasti tulehduskipulääkkeisiin ja hoitoon mennessä minulla oli päänsärkyä. Manipulaation jälkeen päänsärky loppui välittömästi. Ennen manipulaatiota naprapaatti on antanut lämpöhoitoa ultraääntä käyttämällä kipeisiin niskalihaksiin ja sen jälkeen hän aktiivisesti venyttää lihaksia, mikä käytännössä tapahtuu niin, että maatessani selälläni hoitopöydällä hän vetää päätäni taaksepäin.

Manipulaatiohoitoja saavat tehdä vain alan koulutuksen saaneet asiantuntijat. Kaikista koulun käyneistäkään ei tule hyviä manipulaatiohoitojen tekijöitä, sillä siinä täytyy tietää tismalleen, mitä tehdään ja itse "teko", eli niksautus vaatii rohkeutta. Minun suosimani naprapaatti on erittäin ammattitaitoinen ja hän tekee paljon yhteistyötä lääkäreiden kanssa.

Onko tämä sitten hemmotteluhoito? Mielestäni on sitä parhaimmillaan, sillä olen joka kerta saanut avun särkyihini ja hoidosta poistuessani pää kääntyy ja ryhti on ylväs!

Mutta sitten toiseen aiheeseeni, eli maitohappokuorinnan tekoon kotona.

Kirjoitin aikaisemmin käynnistäni mikrohionnassa, johon päädyin siksi, koska koin ihoni sameaksi ja tunkkaiseksi. Hoito ei ollut aivan odotusteni mukainen. Kesän aikana en jaksanut kovinkaan paljoa stressata ihostani, eikä se nyt niin surkean näköinen ollutkaan, mutta nyt taas olen huomannut jääväni tuijottelemaan peilikuvaani, enkä ole tyytyväinen ihoni kuntoon.
Maitohappokuorintaa mainostetaan hellävaraisena ja ikääntyvälle iholle sopivana. Olen muutaman kerran tuputellut kasvoihini laimeaa (n. 20%) maitohappoa, mikä ei ole juurikaan tuntunut missään. Tunne on ollut kutakuinkin sellainen, että nyt ei ole ihan pelkkää vettä vanulapussa, mutta huuhtelun jälkeen punoittamisen näkeminen on vaatinut mielikuvitusta. Tällä kertaa ajattelin tehdä hieman järeämmän liuoksen ja hieman reilusti tuplasin vahvuuden. Käytännössä homma tapahtui siis niin, että saunomisen jälkeen pyyhin kasvojani liuokseen kastetulla vanulapulla silmänympärysihoa välttäen. Ajatuksenani oli pestä hampaat happoliuoksen vaikuttaessa, joten arvioitu vaikutusaika oli noin kolme minuuttia.

Hampaiden pesu oli kuitenkin keskeytettävä kivuksi muuttuvan kihelmöinnin vuoksi ja työnsin kasvoni juoksevan hanaveden alle. Aluksi tuntui, ettei kihelmöinti lopu lainkaan! Vaihdoin välillä puolelta toiselle ja kylmä vesi huuhteli kasvojani. Jatkoin tätä ainakin viisi minuuttia, kunnes ikävä tunne alkoi hieman laantua. Peilistä vastaan katsoi punainen naama, eikä se näyttänyt sillä hetkellä ollenkaan lupaavalle :-(


Ensimmäinen päivä maitohappokuorinnan jälkeen. Ihoa poltteli ikävästi.

Happokuorinnan jälkeen ei tullut mieleen ottaa kuvia naamastani, vaan energia meni siihen, mitä rasvoja ja seerumeita levittäisin iholleni.  Siihen hätään en löytänyt mistään luottovoidettani, Helosania, joka soveltuu rikkinäisellekin iholle ja siinä on desinfioiva ominaisuus. Sen sijaan levitin rasvaistakin rasvaisempaa Tummelia, mikä Helosanin lailla sopii ihorikoille ja ärtyneelle iholle. (By the way: minun Tummeli on sitä PHMB-vapaata, eli "ihmistummelia", josta on poistettu syöpää aiheuttava kemikaali.)





Yllä on kuvasarja siitä, kuinka iho parani VIIDESSÄ PÄIVÄSSÄ. Oikea poski parani käytännössä täysin ja vasemmassa silmäkulan vieressä oleva pieni lämpäre oli viimeinen, mihin huomio kiinnittyi.

Välittömästi kokeiluni jälkeen olin sitä mieltä, että homma meni täysin pieleen ja tästä en selviä ikinä. Sama fiilis oli vielä toisena päivänä, mutta kolmantena paraneminen alkoi edetä vauhdilla. Nyt, kun tästä on kulunut viikko, olen varma, että teen kuorinnan uudelleen, mutta hieman miedommalla vahvuudella, 30%-35%. Siitähän sitä voi varovaisesti nostaa vahvuutta, jos sille tuntuu.

EDIT: Niin, miksikö olen valmis tekemään kuorinnan uudelleen? Siksi, että se on nyt mielestäni tasaisemman ja kirkkaamman näköinen. Muutos verrattuna vaikkapa timanttihiontaan on niin selvä, että sen näkee sokeakin! Seuraavaksi tosin jätän ehkä posket kokonaan käsittelemättä ja keskityn t-alueeseen.

Kommentit

Suositut tekstit