Korealainen kymmenen askeleen ihohoitokuuri

(Etelä-)Koreasta on tullut kuuluista kosmetiikkamaa ja siellä kehitettävät tuotteet ovat laadukkaita, mutta silti kohtuuhintaisia. Koreassa kosmetiikasta on tehty myös hauskaa ja iloista; halutessaan voi ostaa huulipunan, käsivoidetuubin tai kuitunaamiopaketin, jonka kylkeä koristaa hymyilevä nalle tai joku muu maskotti. Mikäli kuluttaja ei koe kosmetiikkaa hupaisana tai vitsikkäänä, hän voi valita lukuisista todella tyylikkäistä ja arvokkaan näköisistä purkeista ja purnukoista ne, jotka koristavat parhaiten omaa kylpyhuonetta.

Olen suunnitellut tulevana kesänä matkaa Etelä-Koreaan ja mikäli tämä toteutuu, niin otan miljoona kuvaa kosmetiikkakaupoista ja metroasemien kioskeissa myytävistä näytepussukoista, joita kiireiset korealaiset naiset ostavat pilkkahinnalla, kun matkaavat töihin, tai palavereihin ja sitä ennen täytyy vielä laittaa naama kuntoon.

Moni on kuullut korealaisesta kymmenen askeleen ihonhoitorutiinista. Siihen kuuluu 1) meikin puhdistaminen/öljypuhdistus, 2) vaahtopuhdistus, 3) kuorinta, 4) kasvovesi, 5) essence (!), 6) seerumi tai ampulli, 7) naamio, 8) silmänympärysvoide, 9) kosteusvoide ja 10) aurinkosuoja.

Kymmenen kohdan rutiini voi kuulostaa pahalle, mutta eihän sitä tarvitse aamuin illoin, tai joka päivä jokaista kohtaa toteuttaa, eikä itse asiassa pidäkään, sillä ihon kuoriminen päivittäin ei kyllä sovi kenellekään, ja tuskin öljypuhdistukselle aamuisin on tarvetta, ellei ole nukkunut meikit kasvoilla. Aurinkosuojaakaan tuskin yötä vasten tarvitsee kovin laittaa. Mutta jos kyseisestä rutiinista poimii 7 tai 8 kohtaa, jotka pyrkii toteuttamaan edes yhteensä aamuin ja illoin, niin silloin on jo hyvässä alussa!

1) ÖLJYPUHDISTUS tarkoittaa öljypohjaisen puhdistusaineen käyttöä, joka toimii meikin poistamisessa tehokkaasti. Jos tähän vielä yhdistää erillisen silmämeikin poistoon tarkoitetun tehoaineen ja muut kasvoille levitetyt meikit, puuterit ja poskipunat pesee öljypuhdistuksella, niin silloin tämä "askel" on suoritettu onnistuneesti.

Vichy Purete Thermale puhdistusöljy
Apteekeissa myynnissä oleva Vichy-sarja on monipuolinen ja laadukas. Olen aikaisemmin kertonut Vichy-tuotteista mm. täällä (seerumi) ja täällä (epäpuhtaan ihon pesuaine ja kosteusvoide). Tämä puhdistusöljy oli minulle uusi tuttavuus, mutta se on osoittautunut erinomaiseksi! Sen mainostetaan poistavan myös vedenkestävä silmämeikki, mutta käytän joka tapauksessa erikseen huipputehokasta Mary Kayn silmämeikinpoistostoainetta, mistä olen kertonut täällä. Vichy Purete Thermale puhdistusöljyä pumpataan muutama kerta kämmenelle, levitetään kasvoille, hierotaan kevyesti ja SEN JÄLKEEN kostutetaan käsiä vedessä, ja jatketaan hieromista, jolloin öljy muuttuu kasvoille maitomaiseksi ja huuhtoutuu helposti pois. Purkkiin ei saa päästä vettä sisälle, sillä se muuttaa öljypuhdistuksen maitomaiseksi ja tavallaan pilaa aineen. Tuotteen mainostetaan poistavan kuolleita ihosoluja ja ylimääräistä talia.

2) VAAHTOPUHDISTUKSELLA tarkoitetaan vesipohjaisen puhdistusaineen käyttöä, jolla puhdistetaan paitsi mahdolliset öljypohjaisen pesunesteen jämät, myös loput liat.

Vichy Normaderm puhdistusgeeli & LR Microsilver pesuaine

Minun vaahtopuhdistukseni ovat rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle tarkoitettu Vichyn Normaderm-sarjan puhdistusgeeli sekä LR:n Microsilver-sarjan kasvojen pesuaine. Normadermiä käytän kuuriluontoisesti ja oikeastaan aina muulloin LR pesuainetta.

3) KUORINTAAN löytyy monenlaisia vaihtoehtoja. Toiset tykkäävät rakeisesta kuorinnasta ja toiset happokuorinnoista. Itse olen käyttänyt viime aikoina vuoron perään Supermoodin Youth Glo Luxury Peel kuorintavoidetta ja Madaran AHA kuorintanaamiota, jotka molemmat ovat siis hedelmähappokuorintavoiteita. Suosikkini näistä on Youth Glo Luxury Peel ☺

 Madaran AHA kuorintanaamio ja Supermood Youth Glo Luxury Peel kuorintavoide 

4) KASVOVEDEN käyttö unohtuu aivan liian usein. Luultavasti en ole ainoa, joka ei muista tätä rutiinia säännöllisesti mahdollisesti jopa siksi, että kasvoveden merkitystä ei ihan tarkkaan ymmärretä. Sen tehtävä on ensisijaisesti tasoittaa ihon pH-arvo pesun jälkeen. Lisäksi se puhdistaa viimeisetkin meikinjäämät ja epäpuhtaudet ja kosteuttaa ihoa.

Kasvovesi Vitamin E
Dermosilin kasvovesi sisältää E-vitamiinia, glyseriiniä ja oliivipuun hedelmästä saatavaa öljyä. Hinta-laatusuhde on kohdallaan, nimittäin tämä 250ml:n pullo maksaa kaikki 5 euroa!!

5) ESSENCE onkin sitten ihan kiinnostava "rutiini" tässä kymmenen kohdan ihonhoito-ohjelmassa. Tälle on hieman vaikeaa löytää suomenkielistä sanaa. Sanakirja tarjoaa mm. tärkeä piirre tai filosofisessa kontekstissa perusolemus. Minun oli aluksi vaikeaa käsittää, mikä tämä essence oikein on, koska se ei ole kasvovesi eikä seerumi, vaan jotain, mikä levitetään tai taputellaan iholle niiden kahden välissä. Koska en siis osannut edes ryhtyä etsimään erilaisia vaihtoehtoja, tilasin saman, minkä toimittaja Emily Rekstis testasi ollessaan amerikkalaisen SELF-aikakausilehden kauneusassistentti. Hänen kokemuksiaan korealaisesta 10 kohdan ihonhoitorutiinista voit lukea täältä.

Eli mikä se essence siis on? Se on vähän niin kuin seerumi tai ampulli, olematta kuitenkaan kumpaakaan. Hah! Otapa tuosta selvää ☺ Ehkä asia selviää, kun kuvailen MISSHA Time Revolution The First Treatment Essence Intensive Moist -hoitoveden ominaisuuksia. Koostumukseltaan se on kuin vettä, eikä sitä kannata sivellä iholle vanulapulla, koska pumpuli imaisee nesteen sisäänsä. Paras keino on pirskottaa nestettä kämmenelle teelusikallinen ja taputella se kasvoille. Suomalainen, korealaisen kosmetiikan verkkokauppa Bearel kuvailee tuotetta näin: Tämä ihmevedeksi kutsuttu hoitovesi sisältää 90 % fermentoitua hiivauutetta, joka imeytyy ihoon hetkessä korjaten, raviten ja heleyttäen ihoa. Lisäksi fermentoidusta hiivauutteesta kerrotaan, että se on erittäin hoitava ja luonnollinen ainesosa, joka auttaa kosteuttamaan, kiinteyttämään ja tasapainottamaan ihoa. Misshan essencen sisältämä hiivauute valmistetaan Himalajalla kasvavasta ohrasta. Essence ei sisällä hajusteita, parabeeneja, väriaineita, silikoneja, alkoholia eikä mineraaliöljyjä. Tarkempia tietoja Bearelin verkkosivuilta täältä.


MISSHA Time Revolution The First Treatment Essence Intensive Moist
Entäs se teho? Käytin ihmevettä säännöllisesti vähintään kerran päivässä, mutta useimmiten sekä aamuin ja illoin, noin kolmen viikon ajan. Olen mikroneulaustekstissäni todennut, että mielestäni minulla on aika hyvä iho, joten en huomannut tämän mitenkään muuttavan sitä vielä paremmaksi. Mutta pakko sanoa, että se tuntui miellyttävälle ja kun sen päälle levitin seerumin, jonka päälle kosteusvoiteen, niin kosteutta riitti koko päiväksi. Nyt en ole enää lotrannut nesteen kanssa noin aktiivisesti; tuo kolmen viikon tehokuuri oli nimittäin testi, jonka aikana yritin noudattaa säännöllisesti mahdollisimman montaa kohtaa tästä kymmenen askeleen rutiinista. Edelleen käytän tuota kuitenkin ainakin pari kertaa viikossa ja aina, kun teen jonkun tee-se-itse -kasvohoidon silloin tällöin saunan jälkeen.

6) SEERUMEITA löytyy jokaiselle kukkarolle sopivia. Ensimmäinen hankkimani seerumi oli L-Orealin Youth Code, mikä oli erittäin hyvää, eikä ihme, sillä se on ihan samaa, kuin Lancômen jo lähes legendaariseksi muodostunut Genifique, ainakin mikäli uskomme Karkkipäivä-Sannin bloggausta jo kuuden vuoden takaa. Ja miksi emme uskoisi; niin vakuuttavasti hän luettelee molempien seerumien samat ainesosat! Mutta Youth Codea ei ole valmistettu enää muutamaan vuoteen. Kaikkia tuotteita uudistetaan säännöllisesti mutta usein niihin tehdään samalla jotain muutoksia, jotka eivät aina muuta tuotetta paremmaksi. En ole kokeillut Youth Coden seuraajaa, Skin Perfectionia, mutta sitä ei ole kehuttu niin paljoa, kuin edeltäjäänsä. Sitä paitsi olen löytänyt hyvän seerumin Vichy-apteekkisarjasta, jonka jätin viimeksi ostamatta, kun halusin kokeilla toista. Kuvassa oleva Vichy Idéalia seerumi on ihan hyvä. Se tasoittaa ihon sävyä ja jättää heleän, hieman kimaltelevan pinnan, mikä itse asiassa on aika toimiva. Mutta silti ykkössuosikkini on edelleen Vichyn Aqualia Thermal -seerumi, mikä kosteuttaa erinomaisesti ja jättää iholle puhtaan ja raikkaan tunteen.

Vichy Idéalia Life Seerumi
7) NAAMIOT ovat Koreassa ensisijaisesti kuitunaamiota/kangasnaamioita, joita on sitten sen seitsemäntoista eri sorttia ihan joka ikiselle iholle ja ihon tarpeelle sopiva. Kokeilin aiemmin edullisia kangasnaamioita, joista kerroin aikaisemmin. Voit lukea tekstin täältä. Viimeisimmät hankkimani kangasnaamiot ovat MISSHAN ja ne ovat parempia ja laadukkaamman tuntuisia. Jos niitä MALIEN edullisempia naamioita olisi käyttänyt joka ilta, tai edes joka toinen ilta, ne varmasti ajaisivat ihan saman asian. Nythän tämän kangasnaamion käyttö on vähän niinkuin sellainen luxus-juttu, ja se laitetaan kasvoille juuri silloin, kun ohjelmassa on perusteellinen kotikasvohoito saunan jälkeen. Niitä pitäisi käyttää useammin ja ihan rutiininomaisesti.

Missään ei kuitenkaan sanota, että korealaisen 10 kohdan kasvohoitorutiinin ainoa hyväksytty naamio on kangasnaamio. Vaikka ne ovatkin Koreassa käytetyimpiä, olen käyttänyt omassa ohjelmassani myös ihan perinteisiä, kasvoille levitettäviä ja poispyyhittäviä naamioita, kuten kuvassa olevaa Mary Kayn Renewing Gel Maskia. Nyt asia on kuitenkin niin, että siitä riittää enää ehkä kahteen kertaan ja sitten on edessä uuden hankinta ja aion kokeilla jotain toista.


Kangasnaamioita ja geelinaamio
8) SILMÄNYMPÄRYSVOIDE kannattaa joidenkin mielestä aloittaa silloin, kun aloittaa meikkaamaan. Nykyisin moni meikkaa jo alakoulussa, joten tuskinpa heidän tarvitsee vielä silmänympäryksiä hoitaa erityisillä siihen tarkoitetuilla voiteilla. Ja entäs sitten, jos ei meikkaa koskaan? Eikö silloin silmänympärysvoiteelle ole ikinä tarvetta? Tämä on rutiini, jonka unohdan liian usein. Minulla on jääkaapissa ihan käyttökelpoinen Oriflamen Ecollagen silmänympärysvoide, jota olisi ihan superhelppoa sipaista aamuin illoin silmien alle, kun jääkaapin ohi kuitenkin tulee käveltyä aika monta kertaa päivässä. Mutta niin se vaan jää lähes aina tekemättä.. Tarkkasilmäiset Oriflame-tuotteiden käyttäjät ehkä huomaavatkin, että tuubini on jo myynnistä poistunutta mallia. Niinpä niin. Yritän tehdä tapoihini parannuksen, sillä tämä tuote on hinta-laatusuhteeltaan oikein hyvä. Roll-on -applikaattori on kätevä ja jääkaappiviileänä voide myös tuntuu hyvälle.
Ecollagen eye cream
9) KOSTEUSVOIDE saa tässä puuduttavassa rutiinissa sijaluvun yhdeksän. Kosteusvoiteen merkitystä tuskin tarvitsee erityisesti kuvailla. Sopivan sellaisen löytäminen saattaa olla kuitenkin sangen vaikeaa ja kaiken lisäksi iho tarvitsee eri vuodenaikoina erilaista kosteutusta. Omat voiteet löytyvät nuorten akneiholle, aikuisten akneiholle, kuivalle iholle, erittäin kuivalle iholle, atooppiselle iholle, rasvaiselle iholle, epäpuhtaalle iholle jne jne. Ja mikäli olet yliherkkä tai allerginen joillekin voiteiden ainesosille, täytyy sekin ottaa huomioon. Se mikä sopii yhdelle, voi olla aivan superhuono toiselle. Jos omasta ihotyypistä ei ole aivan varma, kannattaa käydä asiantuntevalla kosmetologilla. Rasvaista ihoa kun ei kannata voidella kuivan ihon tuotteilla tai päinvastoin. Epäpuhtaalle iholle suunnatuista voiteista sen sijaan saa ihan oikeasti apua, kunhan vaan löytää ensin sen sopivan. Liian nuorena ei myöskään kannata aloittaa ryppyvoiteiden käyttöä. Kesällä usein riittää kevyempi tuote, kuin talvella, mutta jos viihdyt paljon auringossa (kuten minä) kannattaa sekin ottaa huomioon kosteusvoiteen valinnassa. Ja hei: kosteusvoidetta pitää käyttää päivin ja öin! Ja usein yövoide on eri voide, kuin päivävoide, koska yöllä voide voi olla hoitavampi eikä sen tarvitse sisältää aurinkosuojaa tai olla erityisen sopiva meikkivoiteen alle.

LR Microsilver Face Cream ja Vichy Normaderm Beautifying anti-blemish care
Näistä molemmista voiteistani olen kirjoittanut jo aikaisemmin. Yleensä käytän LR:n Microsilver voidetta, koska se rauhoittaa lievää couperosaa naamassani. Kuuriluontoisesti käytän Vichyn Normaderm-sarjan kosteusvoidetta yhdessä saman sarjan kasvopesun kanssa. Epäpuhtaudet katoavat yleensä viimeistään viikon kuluessa. Mitä päivä- ja yövoiteen erillisyyteen tulee, niin nämä molemmat sopivat käytettäviksi päivin ja öin ja niin minä niitä käytänkin.

10) AURINKOSUOJA muistetaan yleensä kesällä paremmin, kuin talvella, mikä tietysti on ihan luonnollista. Kesällähän sitä yleensä enemmän auringon paisteesta nautitaan☺ Mutta innokkaiden laskettelurinteissä viihtyvien, tai järvien jäällä hiihtävien kannattaa muistaa aurinkosuojavoide jo keväthangilla. Muuten rohkenen väittää, että meillä Suomessa ei talvella tarvitse kovin olla huolissaan auringon UV-säteilystä.

Suojavoiteiden käyttöä suositellaan jo silloin, kun UV-indeksi ylittää arvon kolme (3). UV-indeksi näkyy lähes kaikissa sääennusteissa huhtikuusta elokuun loppuun. Ja jos ei näy, niin sitten sen voi tarkastaa vaikka Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Huomautuksen voimakkaasta säteilystä Ilmatieteen laitos antaa, kun UV-indeksin ennustetaan saavuttavan arvon 6. Etelä-Euroopassa indeksit 7 ja 8 ovat kohtuullisen tavallisia ja tropiikissa arvot saattavat nousta kahteentoista tai kolmeentoista.

Aurinko vanhentaa ihoa. Auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta iho alkaa tuottaa D-vitamiinia. Liiallinen auringon ottaminen ja erityisesti ihon palaminen lisää melanooman riskiä. Kohtuullisesti ruskettunut iho näyttää terveelle. UV-säteily tekee solumuutoksia, joita ei voi palauttaa takaisin normaaleiksi. Auringon UV-säteily hoitaa psoriaatikon ihoa.

Siinäpä niitä mielipiteitä puolesta ja vastaan. Mutta olipa niin tai näin, kun palataan tähän alkuperäiseen aiheeseeni, eli korealaiseen 10 kohdan ihonhoitorutiiniin, niin siinä kohta kymmenen on aurinkosuoja, mitä Koreassa pidetään erittäin tärkeänä!! Mutta katsos kummaa; minun kuvauspyyhkeeni päällä ei olekaan mitään. Niin.. Minä en suojaa ihoani mitenkään erityisesti auringolta. Pitäisi, tiedän 😓 Eräs kosmetologi sanoi minulle, että vaikka ihoni on nyt hyvä, niin sen kunto saattaa romahtaa kymmenen vuoden kuluttua nopeasti, jos en muuta tapojani. Kymmenen vuoden kuluttua olen reilut 50-vuotias ja ajatus ihon romahtamisesta tuolloin kieltämättä kuulostaa niin kurjalle, että ehkäpä tosiaan olisi syytä ryhtyä suojaamaan ihoani.

Aurinkosuojani - sitä ei ole 😢
Tällainen urakka on hoitaa ihoa korealaisittain! Jos tuntuu liian vaivalloiselle, niin kyllä kahdeksankin "askelta" riittää!! Tai ainakin huolellinen meikkien puhdistus iltaisin ja ihotyypille sopiva kosteusvoide siihen päälle - silläkin jo mennään pitkälle 👍

Kommentit

Suositut tekstit