Notre Damen basilika ja aika-ajot

Toisena päivänä Montrealissa kävimme tutustumassa paremmin Notre Damen basilikaan. Se oli todella kaunis sisältä ja täynnä kaikenlaisia yksityiskohtia. Lasimaalaukset ikkunoissa, tavalliset maalaukset, patsaat, koristekaiverrukset penkeissä ja saarnastuolissa jne. olivat vaikuttavia. Erityisesti huomiota herätti värien käyttö alttarimaalauksissa. Kirkkaat mutta tyylikkäät värit korostuivat tummaa puuta vasten. Myös valaistusta hyödynnettiin hienosti korostamaan oikeita paikkoja. Kynttilöitä paloi värikkäissä tuikkuastioissa siellä täällä ryppäissä tuoden lisää tunnelmaa. Kirkon edustalla on aukio, minkä nimi on Place d'Armes ja keskellä aukiota on Maisonneuve Monument, joka on tehty  Paul de Chomedeyn, Montrealin perustajan, muistoksi. Aukiolla oli myös paljon penkkejä, joissa saattoi vain istuskella ja viettää aikaa kuunnellen trubaduuria ja katsellen turisteja.

Tämän jälkeen jatkoimme jälleen kisapaikalle. Tällä kertaa ruuhka olikin jo vähän toista edelliseen päivään verrattuna, sillä oli aika-ajopäivä. Lämpöä oli ainakin yhtä paljon kuin edellisenä päivänä ja ostamamme pieni aurinkovoidetuubi suojakertoimella 50 oli tarpeeseen. Olimme varautuneet pienellä Suomen lipulla, kuten tosifanit konsanaan. Minä kannoin sitä urheasti ylhäällä pitäen lähes koko kolmen kilometrin kävelymatkan ajan asemalta katsomoon. Muutama ohikulkija (ei suomalaisia) kommentoivat minulle jotain Räikkösestä ja yksi nuori mies sanoi selvällä suomen kielellä "hyvä Suomi". Mutta ei täällä suomea muuten ole kuullut eikä Suomen lippuja näkynyt. Viereisessä katsomossa hulmusi yksi isompi onkivavan päässä ja sen vieressä oli pieni lippu. Ferrarin lippuja ja Iso-Britannian lippuja näkyi useampia.

Aika-ajoja oli oikeastaan todella kiinnostavaa seurata. Ne ajetaan 20 minuutin jaksoissa. Ensimmäisen jakson jälkeen kuusi huonointa putoaa pois, toisen jakson jälkeen neljä, jolloin viimeiselle jaksolle jatkaa 10 parasta. Räikkönen oli lopulta viides tunaroituaan ratkaisevan kierroksen, mikä lähti hyvin käyntiin. Hän ajoi hieman pitkäksi meidän katsomon jälkeisen mutkan ja tämä hidasti vauhtia sen verran, että ei enää kannattanut yrittää. Bottas ajoi lähtöruutuun kaksi Sebastian Vettelin viereen. Meidän takanamme istui jotain jenkkejä, jotka sanoivat nähneensä Bottaksen aamulla hotellissaan ja todisteena heillä oli selfie, missä toinen kavereista poseerasi hänen vieressä. Samassa hotellissa oli ollut myös Williams-tallin Sergei Sirotkin.

Tungos poistuttaessa oli melkoinen ja pohdimme ruuhkassa, että mitähän tämä lysti huomenna mahtaa olla. Osa katsojista jäi nimittäin edelleen katsomaan F1-aika-ajojen jälkeen alkanutta porsche challenge -kisaa. Osa jäi muuten vaan nurmikoille istuskelemaan ja syömään ja juomaan kaljaa. Poliiseja oli paitsi kisapaikalla ja kävelyreitin varrella, erityisesti asemalla paljon. Naispoliisitkin ovat täällä pääsääntöisesti todella riskin näköisiä. Varusteet luotiliiveineen ja asevöineen ovat jo aikamoinen taakka. Todellakin, poliiseilla on luotiliivit lukuunottamatta kisapaikalla polkupyörillä liikkuneita poliiseja!

Tämän jälkeen meidän ohjelmaamme ei kuulunut enää bileitä eikä keskustassa showmestoilla pyörimistä. Siellä olisi taatusti ollut vielä kovempi meininki, kuin edellisenä iltana, mutta jo silloin liikkuminen ja näytillä olevien urheiluautojen ihaileminen oli vaikeaa. Ja mitäpä sinne olisi enää ollut asiaakaan, kun se mestapaikka oli jo tullut nähtyä. Huomenna piti olla kuitenkin skarppina, kun edessä oli kisapäivä!




Lisää kuvateksti



Kommentit

Suositut tekstit