Taistelu selluliittia vastaan osa 1: KEEP-FIT JAR

Selluliitti on raivostuttavaa. Vaikka liikun säännöllisesti, jumppaan, olen kasvissyöjä, käytän alkoholia kohtuudella, enkä ole pullahiiri, minulla on sitä. Tiedän sen olevan normaalia ja liittyvän naishormonien toimintaan ja huippumalleillakin on selluliittia (se vaan kuvakäsitellään pois) ja blaa blaa.. Nämä tosiasiat eivät tee siitä tippaakaan miellyttävämpää.

Selluliitti on eräänlaista rasvakertymää, joka ei kuitenkaan edellytä ylipainoa. Suurentuneet rasvasolut häiritsevät verenkiertoa sekä lymfanesteiden kiertoa, mikä taas heikentää solujen hapensaantia. Kudoksiin kertyy nestettä ja kuona-aineita heikentyneen aineenvaihdunnan seurauksena, mikä näkyy muhkuroina. Lievä selluliitti näkyy ainoastaan puristettaessa ihoa, mutta ongelman pahentuessa muhkurat näkyvät ihan ilman puristelua. Pitkälle edenneen selluliitti-ihon puristelu tekee kipeää. (Runsas) tupakointi lisää selluliittia (hapen saanti soluissa häiriintyy) ja jatkuvasti käytetyt tiukat vaatteet, sekä istumatyö, tai muuten oudot työasennot vaikuttavat siihen myös. Liikunta, riittävä lepo ja hierominen + venyttely, sekä tietysti terveelliset ruokailutottumukset vähentävät sitä. Selluliitti on myös perinnöllistä.

Olen kokeillut kuivahierontaa ja kylmä-kuumasuihkuja ja istunut hangessa, mutta ei niistä tempuista ole mihinkään. Pintaverenkiertoa edellä mainitut toki vilkastuttavat ja sitä myöten iho tuntuu terveemmälle ja tasaisemmalle, mutta eivät ne mitään selluliitia oikeasti poista. Rasvaimu, jolloin ihonalaiset rasvasolut poistetaan kokonaan, vievät selluliittiongelmat paikallisesti pois pysyvästi. Sehän ei tietenkään taas ole vaihtoehto tällaiselle perus Maija Meikäläiselle.

Koska elämäntapani ovat mielestäni suhteellisen kohdillaan, eivätkä tähän mennessä kokeilemani kippaskonstit ole tehonneet, päätin kokeilla jotain uutta.

Erilaisia selluliitin kamppailua vastaan koskevia artikkeleja ja mainoksia lukiessani törmäsin tuotteeseen, vai pitäisikö sanoa monikossa tuotteisiin, nimeltä Keep-Fit Jar imukupit. Niiden mainostetaan tehoavan lihaskipuihin, lihasten jännitystiloihin, sekä kosmeettiseen selluliittiin.

Keep-Fit Jar imukupit
Imukupit ovat silikonia ja kun ne asetetaan iholle, syntyy alipaine ja kupin alla oleva ihokudos imeytyy kupin sisälle. Kuppeja voidaan liu'uttaa iholla tai sen voi asettaa paikallisesti jonkin kireän lihaksen tai nivelen päälle. Tämä vilkastuttaa verenkiertoa ja imunesteiden kiertoa. Iho punoittaa ja käsitelty kohta tuntuu lämpimältä käsittelyn jälkeen. Tätä imukuppihierontaa kutsutaan myös kuivakuppaukseksi ja sitä on saatavilla palveluna monissa kauneushoitoloissa tai hierontakeskuksissa.

Suurin kuppi on halkaisijaltaan noin 11 cm.

Tässä kuvassa suurin kuppi, sekä kaksi pienintä

Suurin kuppi

Suurin kuppi
Toiseksi pienin kuppi

Pienin kuppi


Mukana tuli kaksipuoleinen A4-paperi käyttöohjeita


Käyttöohjeissa kerrotaan, että Fit-Jar kuppauskupit ovat kiinalaiseen perinnelääkintään perustuvia hoitovälineitä. Eri käyttötarkoituksiin on valittavana sopiva koko neljästä vaihtoehdosta. Imukupeilla voidaan helpottaa oireita, jotka johtuvat märkäpesäkkeistä (huh!), verisuonten kovettumista, niveltulehduksista, astmasta (?), paiseista (??), ruhjeista, vilustumisesta.... Lista ei ole edes puolessa välissä. Lisäksi kuppausta käytetään kosmeettisiin käsittelyihin, kuten kasvojen kohotukseen ja kiinteytykseen (pienin kuppi), turvotuksen ja kuona-aineiden poistoon, ihokudoksen aineenvaihdunnan stimulointiin ja selluliitin aiheuttaman haitan poistamiseen (en maininnut kaikkia mitä paperissa lukee).

Kuppien käyttö on helppoa; kupuosaa painetaan alaspäin ja kuppi asetetaan iholle. Kun kuvusta päästää irti, kuppi imaisee ihon sisälle. Imua voi säätää juuri sopivalle teholle. Irroittaminen käy myös helposti; painetaan ihoa kupin reunan vierestä, jolloin sisälle pääsee ilmaa ja alipaine häviää -> kuppi irtoaa.

Hoito ei saisi kestää aluetta kohti enempää, kuin 10 minuuttia päivässä. Kuppeja EI saa laittaa selkärangan/-ytimen päälle, ei lapaluiden päälle, eikä vatsan tai sydämen päälle laihoilla ihmisillä (eipä kyllä tekisi mieli laittaa sydämen päälle tukevammallekaan henkilölle). Lisäksi raskaana olevien, tai esimerkiksi sydänsairaiden ei ole turvallista käyttää hoitoa. Verenvuototautia sairastavien ei pidä kuivakupata, koska se tuottaa lähes poikkeuksetta mustelmia alussa ja tämähän on verenvuototautia sairastavalle vaarallista, koska kyseessä on sisäinen verenvuoto.

Ja sitten omiin kokemuksiini. Olen käyttänyt näitä vasta nelisen viikkoa. Käsittelen reisiä ja peppua. Ensimmäisellä kerralla hommasta ei meinannut tulla mitään, sillä kupin kuljettaminen iholla sattui aivan järjettömän paljon. Osasin varautua tähän, mutta silti kipu yllätti. Hoitokerta jalkaa/kannikkaa kohti kesti noin viisi minuuttia ja sain aikaan melko pahat mustelmat. Niiden oli pakko antaa parantua useamman päivän. Seuraavalla kerralla tein käsittelyn huomattavasti pienemmällä alipaineella, jopa niin pienellä, että olisin voinut kivun puolesta lisätä sitä, mutta ajattelin että on parempi ottaa toooodella rauhallisesti alussa ja saavuttaa se kymmenen minuutin raja mieluummin, kuin mustelmat. Tällä kertaa homma sujui paljon mukavammissa merkeissä, vaikkei se kivaa edelleenkään ollut. Seuraavilla kerroilla olen lisännyt hieman alipainetta, mutta viimeksi innostuin liikaa, koska kipua ei tuntunut lainkaan niin paljoa, kuin aiemmin ja lopputuloksena oli jälleen kymmenkunta kolikon kokoista mustelmaa molemmissa reisissä.

Käsittelyn jälkeen iho punoittaa ja on lämmin, mutta sitä ei koske. Siis ihme kyllä, mustelmatkaan eivät ole kipeitä samoin, kuin mustelma, joka on tullut vaikkapa osumasta pöydän reunaan. Olen huomannut myös sen, että muutaman tiheän hoitokerran jälkeen selluliittimuhkurat ovat olleet näkyvämpiä. Tähänkin osasin varautua, sillä niin saattaa käydä ja sitä ei pidä missään nimessä säikähtää, vaan pitää kupata tunnollisesti, sillä sen jälkeen ne häviävät.

Minulla tuli nyt mustelmien parantelutauko kuppaukseen ja muhkurat hävisivät ennalleen, joten kunhan taas pääsen vauhtiin, niin todennäköisesti ensin esille tulee perunapelto ja sitten pitää vaan jaksaa jatkaa hoitoa, jotta se laskeutuu. Omat kokemukseni ovat toistaiseksi vielä niin vähäisiä, että en osaa sanoa mitään esimerkiksi reisien kapenemisesta, MUTTA polvien sivut ovat jotenkin tasoittuneet :-) Minulla on ollut esteettinen pulma polvieni suhteen, sillä mielestäni ne ovat rumat, koska niiden vierellä on kummalliset "pussit". Nyt nuo pussit ovat selvästi pienentyneet ja polveni ovat paremman näköiset.

Tämä on mielestäni erittäin uskottavan tuntuinen hoitomenetelmä ja useista blogeista on luettavissa kuppien todella tehoavan. Ja vaikka selluliitti ei häviäisikään, on kuivakuppaus toimenpiteenä kuitenkin tehokasta hierontaa lihaksille. Aion jatkaa tätä tunnollisesti läpi talven ja kevään ja kunhan tulee kesä, niin sitten ehkä olen kuuma bikinimalli!!

Btw: ei ole tullut vielä mainittua, mutta kuppien liu'utukseen tarvitaan ehdottomasti jotain väliainetta, joka tekee ihosta liukkaan. Tavallinen saippua ei ole riittävän tehokas, vaan se huuhtoutuu ja hankautuu kupin edessä pois. Jokainen voi hankkia sopivan öljyn ihan oman mielen ja kukkaron nyörien perusteella. Erilaiset selluliittiöljyt ovat kalliita, mutta varmasti hyvin miellyttäviä käyttää. Tavallinen hierontaöljy passaa myös mainiosti. Neitsytkookosöljyt toimivat varmasti myös. Minulla on käytössä Lidlin hyllystä napattu oliiviöljy. Käsittelyn jälkeen se täytyy hangata huolellisemmin iholta pois, kuin joku ihon hoitoon tarkoitettu öljy, mutta muuten en ole huomannut mitään syitä, miksi se ei sopisi tähän hieman erilaiseen käyttötarkoitukseen.



Kommentit

Suositut tekstit